Mijn account
Categorieën
 

Kijk gerust rond in onze uitgebreide webwinkel

Producten die in de webwinkel op voorraad zijn, kunt u ook direct verkrijgen in onze fysieke winkel

Artsen menen dat....
Immuunversterkende eigenschappen micronutrienten.

Specifieke micronutrienten.

Terwijl de wereld wacht op een COVID-19 vaccin of een behandeling, hebben een groep wetenschappers uit Noorwegen, Zweden en Rusland voor een andere kijk op het probleem gekozen.
Rapporterend in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients, wijzen de onderzoekers op het gebrek aan specifieke micronutrienten zoals SELEEN, ZINK en VITAMINE D als mogelijke verklaring voor de immuunrespons die ervoor zorgt dat COVID-19 dodelijk wordt.
Er is al behoorlijk wat aandacht voor deze voedingsstoffen, mat name Seleen en Vitamine D, waar een verrassend groot deel van de algemene bevolking in westerse landen te weinig van lijkt te krijgen, onder andere vanwege voedingsarme dieten en gebrek aan zonlicht.

Tekorten komen vaak voor bij ouderen.

Door in PubMed te zoeken naar artikelen over Zink, Seleen en Votamine-D en COVID-19 die in de periode van 2019 - 2020 zijn gepubliceerd, konden de onderzoekers wetenschappelijk bewijs verzamelen om de hypothese te ondersteunen dat deze drie micronutrienten kunnen helpen beschermen tegen SARS-CoV2, maar ook het ziekteverloop van COVID-19 kunnen verminderen.
Aangezien er op dit moment nog geen vaccin of behandeling is en dat het probleem vooral problematisch is voor ouderen, is het verstandig om tekorten aan micronutrienten aan te pakken, aangezien deze in de eerste plaats een probleem vormen met de vergrijzende bevolking.

Zink.

  • Zink is essentieel voor de ontwikkeling en instandhouding van immuuncellen en andere celtypen. Het is bekend dat zinktekort ontstekingen en inflammotoire biomaskers verhoogt.
  • Gebrek aan Zink blijkt de meeste delen van het immuunsysteem te beinvloeden, vooral de T-celfunctie.

Seleen.

  • Een Seleen tekort kan niet alleen de immuunrespons beinvloeden, maar ook de pathogeniteit van elk virus, wat deze micronutrient bijzonder relevant maakt. Een recente studie uit China meldde een hoger genezingspercentage van COVID-19 patienten met een hogere seleenstatus.
  • Onderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse wetenschapper Melinda Beck heeft aangetoond dat een gastheer met een tekort aan Seleen veel kwetsbaarder is voor anderszins onschadelijke luchtweginfecties in vergelijking met een gastheer die voldoende Seleen in het lichaam heeft.
  • Bij oudere mensen blijkt Seleensuppletie de respons op het griepvaccin te moduleren, wat suggereert dat het helpt te voorkomen dat het immuunsysteem overdreven reageert.

Vitamine D.

  • Vitamine-D stimuleert de rijping van immuuncellen en epidemiologische studies suggereren een omgekeerde relatie tussen Vitamine-D spiegels in het bloed en ontstekingsmarkers zoals CRP en interleukine-6
  • Een niet peer-reviewed onderzoek uit Los Angeles toont aan dat Vitamine-D tekort een risicofactor is voor een positief COVID-19 testresultaat. Een vergelijkbare studie uit Cincinnati vond associaties tussen Vitamine-D tekort en ziekenhuisopname, de ernst van de ziekte en zelfs de dood.
  • Het is aangetoond dat Vitamine-D de ontstekingsreactie kan verminderen zonder de antivirale activiteit en variale klaring te veranderen in luchtwegweefsel dat is geinfecteerd met respiratoire virale ziekte (RVD).

Bron.

Early Nutritional Interventions with Zink, seleen and Vitamin-D for Raising Anti-Viral Residance Against Progressive COVID-19 Jan Alexander, Alexey Tinkov, Tor A Strand, Urban Alehagen, Anatoly Skalny and Jan Aaseth, Nutrients 2020, 12(8), 2358;


​